Medezeggenschapsraad (MR)
Op school worden belangrijke beslissingen genomen die direct te maken hebben met het onderwijs dat wordt gegeven. Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor deze beslissingen, die worden genomen in overleg met de medezeggenschapsraad. De medezeggenschapsraad bestaat uit zes leden:
Drie ouders/verzorgers, gekozen uit en door ouders/verzorgers van leerlingen.
Drie leerkrachten, gekozen uit en door de leerkrachten.
De leden blijven drie jaar aan en zijn daarna eenmaal herkiesbaar. De vergaderingen van de Medezeggenschapsraad zijn altijd openbaar. De raad vergadert over zaken aangaande haar bevoegdheden zoals vermeld in art. 7 Wet Medezeggenschap Onderwijs. Het medezeggenschapsreglement ligt op school ter inzage.
Leden van de oudergeleding in de medezeggenschapsraad zijn:
Mark Vermin (voorzitter) 06 43911608
Rianne Veldkamp
-vacant
De leerkrachtgeleding bestaat uit:
Nicolette Gorissen
Annelotte van Maanen
-vacant
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De directie en leerkrachten, gesteund door de stichting Surplus, zijn verantwoordelijk voor alle kinderen die in gemiddeld 8 jaar alle groepen van de school doorlopen. De ouders zijn betrokken bij de school van hun kinderen, zij vertrouwen hun kinderen toe aan de kundige en professionele leerkrachten en ondersteunen de schoolactiviteiten op allerlei manieren.
De Medezeggenschapsraad (MR) van de school, die bestaat uit een vertegenwoordiging van leerkrachten en ouders, speelt een belangrijke rol in de gezamenlijke verantwoordelijkheid van school en ouders voor de ontwikkeling van en zorg voor de leerlingen de school.
Onze taken en rol
De MR moet geïnformeerd worden bij alles wat er zich aan beleidsmatig op de scholen voordoet. Soms heeft de MR adviesbevoegdheid: in andere gevallen is instemming van de MR of een vertegenwoordiging van de MR vereist. Dat doet de MR door in haar vergaderingen, samen met de schooldirectie, proactief mee te denken, mee te praten, advies te geven en mee te besluiten. De MR maakt daarbij gebruik van haar recht op informatie, adviesrecht en instemmingsrecht. ‘MR met missie’ is een leidraad voor de MR leden om belangrijke onderwerpen bespreekbaar te maken.
De notulen van de MR-vergaderingen zijn terug te vinden via de site van De Mient(www.obsdemient.nl). De data van de vergaderingen worden aan het begin van het jaar vastgelegd en de agenda’s worden ruim van te voren opgesteld en bekendgemaakt.
Een paar bijzondere Medezeggenschapsraadaangelegenheden;
-
Vaststelling of wijziging van het schoolwerkplan of een deel daarvan
-
Vaststelling of wijziging van het schoolreglement
-
Vakantieregeling
-
Vaststelling of wijziging van het beleid m.b.t. het verrichten door ouders/verzorgers van ondersteunende werkzaamheden t.b.v. de school en/of het onderwijs.
De grootste bevoegdheid die de raad heeft is de instemmingbevoegdheid. Dat betekent dat het bestuur geen beslissing kan nemen op bepaald terrein zonder dat de meerderheid van de Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad daarmee heeft ingestemd. Adviesbevoegdheid betekent dat het bestuur geen beslissing kan nemen op dat bepaalde terrein, zonder dat er advies is gevraagd aan de Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Als het bestuur redenen heeft het advies niet op te volgen, dan lichten ze deze redenen altijd toe.
De MR is bereikbaar via: MRdemient@gmail.com